Czy ryba to mięso?
Często zastanawiamy się, czy warto jeść ryby? Jak traktować taki posiłek, jako mięsny, czy bezmięsny? Jest to temat, który pomimo upływu lat, nadal pozostawia wiele domysłów i niejasności. Powszechnie wiadomo, że jest to danie zdrowe, ale właściwie dlaczego? Jakie wartości odżywcze ma ryba? Wszystkie odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdą się w tym artykule.
Dlaczego ryby są zdrowe?
Pewnym autorytetem w tej kwestii może być, Światowa Organizacja Zdrowia WHO, która rekomenduje aby spożywać danie zawierające rybę dwa razy w tygodniu. Eksperci zgodnie twierdzą, że elementem dobrze zbilansowanej diety, jest właśnie wskazane spożycie ryb i ich przetworów, ponieważ dostarczają one ważnych składników odżywczych.
- Pełnowartościowe białka, charakteryzujące się łatwą przyswajalnością. Zawierają dużą ilość leucyny, waliny, tyrozyny oraz lizyny. Mogą więc one zastępować białka występujące w mięsie lub jajach.
- Kwasy tłuszczowe omega 3, które odgrywają naprawdę ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Są one niezbędne na każdym etapie życia człowieka. Ich spożywanie może zmniejszać ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych.
- Witamina D, nikomu nie trzeba jej przedstawiać. Jest odpowiedzialna za pracę gospodarki wapniowo-fosforanowej, jest budulcem kości, a dodatkowo jej odpowiednia ilość w organizmie, przeciwdziała rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Warto zwrócić uwagę na fakt, że według niektórych badań aż 80% Polaków cierpi z powodu jej niedoborów. Nawet biorąc pod uwagę możliwość wystąpienia błędów statystycznych jest to ogromna ilość.
- Selen, jest substancją, która wspomaga organizm w walce ze szkodliwymi czynnikami. Jego odpowiednia ilość w organizmie, chroni komórki przed uszkodzeniami.
Co więcej ryby są również źródłem witamin A, E, oraz witamin z grupy B. Zapewniają również organizmowi dostęp do składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, potas, cynk, jod. Chronią więc organizm, przed wieloma niebezpiecznymi niedoborami.
Zdrowe przyrządzanie mięsa z ryby.
Przyrządzając rybę, należy przestrzegać kilku zasad, które pomogą zachować wszystkie ich najważniejsze właściwości. Jedną z najlepszych metod, jest ugotowanie. Można ją gotować w całości lub w formie dzwonków albo filetów. Świetną opcją jest gotowanie jej w aromatycznych wywarach warzywnych, które pomogą wydobyć jej smak. Kolejnym sposobem jest upieczenie jej w piekarniku lub na grillu. Jest to sposób, który zapobiega utracie wartości odżywczych, a dodatkowo daje ogromne pole do popisu osobie przyrządzającej danie. Można faszerować ją mieszankami warzyw, przypraw lub pieczarek. Świetnie komponuje się z różnymi sosami, takimi jak czosnkowy, pomidorowy lub ziołowy. Grillując rybę warto pamiętać, aby przyrządzać ją ze skórą, która zapobiegnie rozpadnięciu się mięsa. Warto również zaopatrzyć się w specjalną tackę lub folię aluminiową, aby nie grillować jej na samym ruszcie. Jej smak idealnie podkreśli odrobina soku z cytryny.
A czy napewno ryba to mięso?
Większość wątpliwości w tej kwestii pochodzi od chrześcijańskiej kultury, w której ryba jest daniem postnym. Wynika to jednak nie z faktu, że ryba nie jest mięsem, a z tego że w dawnych czasach była produktem powszechnie dostępnym, który spożywali prości ludzie. W poście więc nie chodzi o to aby nie jeść mięsa, jedynie aby powstrzymać się od potraw luksusowych, dostępnych jedynie dla zamożnych. Ryba jest więc mięsem i na dodatek jest na to kilka naukowych dowodów. Jednym z najważniejszych jest fakt, że skład chemiczny mięsa ryb, ssaków, czy ptaków jest bardzo podobny. Ryba należy do królestwa zwierząt, tak samo jak ssaki i ptaki. Mięso ryby zawiera również tłuszcze zwierzęce oraz białko, podobnie jak pozostałe rodzaje mięsa.